Cella vadász

Nem mobiltelefon gyűjtés, de mégis mobiltelefon és gyűjtés 🙂

Egy kis érdekesség, amiről úgy gondolom, hogy helye van itt, lévén – bázisállomások nélkül nincs mobilozás.

Nálam úgy indult a történet, hogy szerettem volna megtudni: melyik szolgáltató tornya van hozzám a legközelebb, melyiknek jobb a térereje kicsiny otthonom közelében, lévén mobil internetet készültem venni. Akkori megdöbbenésemre ilyen információt egyik szolgáltató sem ad ki, csak “lefedettségi” térképet… De míg ezen infók után kutattam, belefutottam az OSM-en alapuló Cella Vadászokba. OSM térképen jelölik a mérések alapján, illetve a szabad szemmel is látható bázisállomásokat / tornyokat, így feltérképezve a hazai mobiltelefon hálózatot.

 

Itt a térkép, hogy eddig hol tartanak: http://cellavadasz.openstreetmap.hu/

Itt pedig a Wiki leírása az egész kezdeményezésnek: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Hungary/Mobiltelefon-tornyok – itt megtalálható: miről szól, hogy csináld, melyik tornyot miről ismered fel, stb.

Ha ennyire nem szeretnél belemélyedni… csak annyit kérek, hogy telepítsd ezt az alkalmazást: https://play.google.com/store/apps/details?id=info.zamojski.soft.towercollector&hl=hu , ezzel is segítve a munkájukat. Kis progi ami bázisállomásokról gyűjt adatokat. Nincs vele sok gond, csak bekapcsolod, jössz-mész és néha feltöltöd az eredményeket 🙂