Posted on Hozzászólás most!

Mobil történelemóra I.: 1973-1993

Mobil történelemóra I.: 1973-1993
Nyári sorozatunkban évről évre végig megyünk a mobilkommunikáció nemzetközi és hazai mérföldkövein, ezzel is kedvet csinálva a szeptember 8-11. között megrendezendő Mobiltörténeti kiállításunkra. Első cikkünkben letudjuk az első húsz évet: 1973-1993.

A mobiltelefon múltja a világ legelső megfizethető, óriási sikert aratott Motorola autós rádiójával kezdődött 1930-ban. Míg a vállalat már az évtized vége előtt piacra dobta az első, privát felhasználók számára készített rádió adóvevőt, a 40-es és 50-es évekre a rádiótechnológiai fejlesztéseiből számos egyéb termék is született: az első személyi hívó, az első autós telefon, és nagyteljesítményű rádió adóvevők, a többi között az is, amiről 1969-ben egyenes adásban hallhattuk Neil Armstrong híressé vált szavait a holdról. A 60-as évek második felében a Motorola egy új, a fogyasztói piac számára készülő, kézi kommunikációs eszközt kezdett fejleszteni – a mobiltelefont.

Amikor 1972 decemberében Rudy Kroloppnak, a Motorola vezető designerének felettesei hat hetet adtak arra, hogy megalkossa a világ első hordozható telefonját még talán ő sem hitt abban, hogy sikerülni fog a projekt ilyen rövid idő alatt. “Miután a Motorola a rádiótechnikában már akkor is piacvezető volt, így – egy kis túlzással – tulajdonképpen nem kellett mást tennünk, mint a már bevált alkatrészeket egy hordozható telefonba összekovácsolni” – mondta Krolopp. Igen ám, csak ekkor még fogalma sem volt senkinek magáról a lehetőségről, de még a “hordozható telefon” fogalmáról sem. 1973 januárjában már a Fehér Házban volt az első, kompakt, hordozható telefon, , a Motorola DynaTAC 8000X. Az amerikai hírközlési felügyelet, az FCC (Federal Communications Commission) kétkedései és a hálózati engedélyek kiadása közötti bonyoldalmak okán azonban csaknem tíz évig várnia kellett a Motorolának a kereskedelmi forgalom megkezdéséhez, mely idő alatt 1981-ben már Szaúd-Arábiában el is készült az első NMT (Nordic Mobile Telephony) hálózat és létrejött az első kereskedelmi mobiltelefonhívás.

Magyarország: 0660

 
Négy évvel az Európai Unió frekvenciahasználati engedélyének kiadását követően 1990-ben Magyarországon Közép-Európában elsőként startolt a 06-60 NMT rendszerű mobiltechnológia a Westel Rádiótelefon Kft. jóvoltából, melynek egy év múlva már 100.000 előfizetője lett. A 450 Mhz-en működő, kezdetben kizárólag hangátvitelre használható rendszer elsősorban Európát, illetve azon belül a skandináv piacot célozta meg, az Ericsson és a Nokia közös fejlesztéseként. Az óriási, nehéz, úgynevezett “táskás” mobiltelefonok kora kezdődött meg, az évek során olyan klasszikusokat felsoroltatva, mint a Motorola Associate 2000, vagy az Ericsson Hotline széria. Ebben az évben (1990) egyébként Amerikában már bemutatták az első digitális mobiltelefont, melynek gyors, széleskörű elterjedését – csakúgy, mint a Motorola és At&T cégek 1973-81-ig tartó a mobilhálózatok kiépítésért zajló harcának idejében – leginkább az FCC rugalmatlansága gátolta. 1991-ben Finnországban épült fel az első GSM rendszerű hívás, mely ekkor már sokkal jobb hangminőséget, lefedettséget és nem utolsósorban számos hangon kívüli szolgáltatást is kínált. Egy évvel rá, 1992-ben megköttetett az első roaming megállapodás a Telecom Finland és a Vodafone UK között, majd 1993-ban világszerte már 36 GSM hálózatról beszélhettünk 22 országban.

 

//

 

Kevesen tudják, de 1990-ben, a Westel 0660 indulásakor egy magyar tulajdonú cég, a Hungária Telecom Kft. is tervezte analóg rádiótelefon szolgáltatásának beindítását, ám az erre vonatkozó engedélyt még ebben az évben visszavonta az ekkor megalakult új kormány közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztere. Helyette 1990 október 31-én pályázatot írt ki két, a 900 Mhz-es frekvenciasávban működő GSM szolgáltatás létesítésére. A pályázatot a Hungária Telecom Kft. megtámadta és fel kellett függeszteni, és 1992-ben írták ki újra. Az 1992. október 15-én megújított két 900 Mhz-es GSM szolgáltatásra vonatkozó koncessziós pályázati dokumentumot (a tenderfüzetet) összesen 50 érdeklődő vásárolta meg, melyek között már ekkor fellelhettünk olyan neveket, mint a Vodafone Europe Holding B.V, Pannon GSM, illetve Deutche Telekom. 1993 augusztus 27-én hirdették ki az eredményt, mely szerint a Pannon GSM Távközlési Rt. és Westel 900 Mobil Távközlési Rt. Koncessziós Társaságok kaptak engedélyt a 900 Mhz-es GSM hálózat indítására. Ezt követően elsőként 1994-ben a húsz fős Westel 900, majd ugyanebben az évben a Pannon indította el a magyarországi digitális mobiltelefon szolgáltatást…

 

forrás: Mobil Portál

Vélemény, hozzászólás?