Közzétéve:

Rövidítések magyarázata a mobilok világából

Bluetooth Rádiós adatátviteli szabvány, mely kis távolságon, kb. 10 méteren belül használható készülékek közötti adatátvitelre.

Byte bájt, 8 bitből álló, a legkisebb megcímezhető információs elem, szótag.

Digitális zoom Míg az optikai zoom-nál nem romlik a kép minősége, a digitális zoom-mal a képminőség terhére, felbontás veszteséggel növelhető tovább a kép egésze vagy részei.

EDGE (Enhanced Data Rates for GSM Evolution) Egyfajta 3G technológia, egy adatátviteli sebesség, kb. 220 kb/s, hordozható eszközök számára.

GB (GigaByte) Gigabájt, 1 GB = 1024 MB

GPRS (General Packer Radio Service) Adatátviteli szabvány, kb. 54kb/s sebességgel.

GPS (Global Positioning System) Műhold alapú rádiós helyzet-meghatározó rendszer.

HSDPA (High Speed Circuit-Switched Data) A jelenleg elérhető legmagasabb adatátviteli sebesség, a 3G/WCDMA rendszer továbbfejlesztett változata. Használatával olyan széleskörű multimédiás szolgáltatások élvezhetők, mint a DVD minőségű filmek vagy az interaktív multimédiás játékok, vagy a szélessávú internet-elérés, a legnagyobb elérhető sebesség a nem olyan távoli jövőben akár 14,4 Mbit/s-is lehet.

IMEI (International Mobile Equipment Identity) A mobilkészülék nemzetközi azonosítószáma, amely tartalmazza a készülék típusengedélyének azonosítóját, jelöli a gyártás helyét és sorszámát. Az IMEI számot a mobilkészülék minden bekapcsolást követően és minden kapcsolat felépítésekor automatikusan elküldi a hálózatnak ellenőrzés céljából.

Infravörös Vezeték nélküli átviteli megoldás, amikor átviteli közegként fényt használunk.

Java Alkalmazások, játékok, szoftverek futtatására képes virtuális környezet, programozási nyelv.

KB (KiloByte) Kilobájt, 1 kB = 1024 bájt.

MB (MegaByte) Megabájt, 1 MB = 1024 kB

Megapixel A digitális fényképezés során a gép az általa látott képet meghatározott számú, különböző színű pontra darabolja fel. Hasonlóan a számítógép monitorához, a felvett kép annál szebb lesz, minél apróbb, azaz minél több pontból épül fel. A megapixel azt jelenti, hogy hány millió darabból állítja össze a képet a fényképezőgép. Egy 1 megapixeles eszköz körülbelül 1200×900 képpontot rögzít.

MMS (Multimedia Messaging Service) Multimédiás üzenetküldési szabvány, mellyel kép(ek), videó(k) vagy hanganyag(ok) küldhetők mobiltelefonra vagy e-mail címre.

Mobil internet Mobil internetezéskor a teljes körű internetezés élményét tesszük lehetővé egy mobil eszköz, a mobil szélessávú hálózat és a technikai feltételek biztosításával, egyszerűen. Csupán egy eszközt kell csatlakoztatnod számítógépedhez, ez lehet telefonod, egy adatkártya vagy USB-modem.

Mobil szélessáv A mobil szélessáv egy gyűjtőfogalom, a vezetékek nélkül elérhető adatátviteli technológiát jelenti, mely használatával számos szolgáltatás érhető el mobiltelefonon, valamint a vezetékek nélküli, gyors internetelérés is lehetővé vált. A szolgáltatások igénybevételéhez szükséges hálózat és egy eszköz, ami egy mobil szélessáv-képes mobiltelefon, vagy internetezés esetén adatátviteli eszköz, adatkártya vagy USB-modem.

MP3 (Mpeg Layer 3) Az MP3 egy tömörítési eljárás, mely szinte minőségromlás nélkül teszi lehetővé a zenei médiaállományok méretének csökkentését.

PDA (Personal Digital Assistant) A digitális személyi asszisztens nem más, mint egy tenyérben elférő, kisméretű számítógép, amely alapvetően személyes információk rögzítésére, tárolására, kezelésére és gyors visszakeresésére alkalmas. A PDA egy infravörös port vagy egy USB kábel segítségével az asztali géphez könnyen csatlakoztatható, így az adatok szinkronizálása gördülékenyen valósul meg.

PIN (Personal Identity Number) A mobiltelefonban ez a kód védi az előfizetőt az illetéktelen felhasználástól. A rendszerint négyjegyű számot a készülék bekapcsolása után kell bebillentyűzni ahhoz, hogy a csatlakozzunk a hálózatra, hívást lehessen kezdeményezni, és hívhatókká váljunk. Ha egymás után háromszor rossz számot kap a rendszer, akkor blokkolja a kártyát. A szolgáltató által adott számot később a felhasználó tetszése szerint módosíthatja.

PUK (PIN Unblocking Key) A leblokkolt kártyát lehet ezzel az adott kártyához rendelt kóddal feloldani. Ezt a számot is megkapja az előfizető, de módosítani csak a hálózat operátora tudja, egy másik, úgynevezett ADM (Administration) kód segítségével.

Push-to-Talk Ennek a technológiának a használatával a mobiltelefont klasszikus rádió-adóvevőként használhatjuk, hangüzenet is hagyható.

RAM (Random Access Memory) A számítógépen a programok futtatásához szükséges rendszermemória.

Roaming Egy szolgáltatás, mely használatával külföldön is igénybe vehetőek a mobil szolgáltatások, mint híváskezdeményezés-és fogadás, üzenetek küldése, mobil szélessáv használata. A nemzetközi roaming lehetőségének alapja a kétoldalú megállapodás, amelyet a szolgáltatók kötnek egymással, és amely egymás hálózatának kölcsönös igénybevételét szabályozza.

SIM (Subscriber Identity Modul) Az előfizető egyéni azonosító modulja, amit leginkább a SIM-kártyáról ismerhetünk. Ezen a mikroprocesszor gondoskodik arról, hogy a kártyát csak jogos tulajdonosa használhassa, továbbá a hálózattal együttműködve ellenőrzi a kártya jogosultságát a kért szolgáltatás igénybevételére.

Smartphone Többfunkciós telefon, aminek egyes funkciói már közelítenek egy személyi számítógéphez, hiszen rendelkeznek e-mail és egyéb szervezési funkcióval. Legtöbbjük kamerás és adatátvitelre, internetezésre is alkalmasak.

SMS (Short Message Service) Rövid szöveges üzenetszolgáltatás, segítségével szöveges üzeneteket küldhetsz és fogadhatsz. SSL (Secure Sockets Layer) Biztonságos internetes adatátviteli protokoll, a felhasználó és egy szolgáltató, pl. bank között.

TFT (Thin Film Transistor) Az LCD technológián alapuló kijelző-szerkezet, ami a megjelenített kép felbontásának javítását teszi lehetővé. True Tone Valósághű csengőhang, néha real tone-ként is nevezik.

UMTS (Universal Mobile Telecommunication System) általános Mobil Telekommunikációs Rendszer, harmadik generációs, nagyobb sávszélességű mobilkommunikációs technológia, amelyen már nem csak hang és szöveg, de akár valós idejű mozgóképek is továbbíthatók maximum 2 Mbps sávszélességen.

USB (Universal Serial Bus) Egy aljzat a számítógépen, a külső memóriák, perifériák kapcsolódására szolgál. Az USB 12 Mbit/s, az USB2 480 Mbit/s sebesség átadására képes.

VGA (Video Graphics Array) Videokártya: a számítógép monitorának kezelését végző részegység.

VPN (Virtual Private Network) Virtuális magánhálózat, amely az interneten át köti össze a felhasználókat egy biztonságos csatornán keresztül. általában nyilvános hozzáférési pontokon található.

WAP (Wireless Application Protocol) A mobil eszközök és távközlési csatornák specialitásainak figyelembevételével kialakított hálózati kommunikációs rendszer. A W@P szolgáltatás segítségével mindig kéznél van minden fontos információ, hiszen az egyik legbővebb tartalom kínálatot nyújtja a mobiltelefonon elérhető információs szolgáltatások közül. A W@P segítségével közvetlenül mobiltelefonodon olvashatod el a nap legfontosabb híreit (időjárás, politika, közlekedés, kereskedelem stb.), gazdasági híreket (tőzsde, ipar stb.), utazással, menetrendekkel kapcsolatos információkat (MáV, Volán és Malév), a szabadidő hasznos eltöltéséhez szükséges ajánlatokat (mozi- és tévéműsor, koncertek és egyéb programok)és más, hasznos szolgáltatásokat(szótár, névnap, stb.). A W@P segítségével e-mail küldése és fogadása is lehetséges, navigációs szolgáltatások vehetők igénybe, sőt rengeteg szórakoztató tartalom is letölthető: pl. csengőhangok, háttérképek, képernyővédők, Java játékok; vagy akár videók, tévéadások is megtekinthetők.

Wi-Fi (Wireless Fidelity) Nagy sebességű, rádiós hálózati csatlakozás.

WLAN (Wireless Local Area network) A vezeték nélküli helyi hálózat rádiós kiterjesztése, amely így a felhasználók számára kényelmes, nagysebességű, biztonságos adatkapcsolatot tesz lehetővé. Mobilitást és nagy (akár 10 Mbps-nél is gyorsabb) adatátviteli sebességet kínál, viszont a gyakorlatban egy rendszer csak egy szűk területet fed le.

3G A 3G a harmadik generációs mobiltelefonos technológia rövidített elnevezése. A technológia hang-és nem hangalapú szolgáltatások közvetítésére szolgál. Ide tartozik pl. a videotelefonálás, az e-mailezés vagy internetezés, az adatátviteli sebesség kb. 1,5 mb/s.

Az eredeti összefogló: Motorola Portál

Vélemény, hozzászólás?